Orkladal ysteri ligger i Råbygda/Gjølme i Orkland. Her har Merethe Landrø laget prisvinnende oster siden 2008.
Merethe var prosjektleder for Knoppskyting i Meldal i 3 år med 70% stilling og jobbet 30% med forsøksringarbeid (jordprøver, forsøksfelt og gjødselplaner). Hun var da ansatt i Orklaringen sammen med Ragnhild Borchsenius og Kari Rikstad.
Som prosjektleder jobbet Merethe med attåtnæringer til landbruket og skulle inspirere til dette. Det var her jeg møtte Merethe. Bergmannskroa skulle bygges ut og inneholde blant annet forsøkskjøkken der lokale bønder og gründere kunne utvikle egne produkter.
Hun arrangerte kurs, studieturer og møter for næringen. Hun jobbet også ett år i Knoppskyting fra fjord til fjell - da ble det med flere kommuner i prosjektet.
Samtidig tok hun og mannen, Ole Morten over gården og begynte med forskjellige prosjekt hjemme.
Bringebær, honning og etter hvert - ost. Der ble mange kurs og fant raskt ut at dette var en utfordrende og spennende produksjon. Med en bitteliten melkkvote på 40.000 liter, ville de prøve å utnytte denne. Etter hvert ble det samdrift og de kjøpte større kvote.
Produksjon av ost i det gamle melkrommet på gården, da som Skjenald gård, varte i 4 år.
Da det ble bygd nytt fjøs ble det samtidig bestemt at de skulle bygge nytt ysteri på flata ved det nye fjøset. Det ble også serveringslokale og butikk. Alt dette på 96 kvadrat. Etter dette ble der bygd på to ganger - både modningsrom, pakkerom og et nytt kjølerom er kommet på plass. Nå er det ca 150 kvadrat i 1. etg.
De er nå 3 ansatte i ysteriet - Britt Anne, Mohammed og Merethe + sommerhjelp i Maria og Martine (døtrene)
Jeg har hatt gleden av å være med i arbeidsgruppa for å bistå Merethe i en tid. Det har vært utrolig lærerikt. Jeg vet hva som ligger bak av arbeid og tid for å få til en bedrift. Det Merethe har fått til i løpet av disse årene er imponerende. Hun har jobbet trygt, sakte men sikkert. Alltid opptatt av å få til et bedre produkt. Jeg spør henne om hvilke tanker hun har om framtida for bedriften.
"Jeg har trua👍🏻
Mye har skjedd siden jeg startet for snart 17år siden med både interesse for lokalmat og åpenhet for å prøve noe nytt. Mangfold er blitt viktigere for folk. Nye generasjoner er mer åpen for lokalmat og de er ikke redd for å smake. Folk er blitt mer villig til å bruke penger på håndverksmat og koser seg med det spesielt i helgene. Vi i Orkland er heldige som har gjennomfartstrafikk fra Trondheim. Det er nok fortsatt sånn at byfolk er mer villig til å kjøpe lokalmat, men vi kommer etter lokalt!"
Ostene til Merethe har vunnet flere priser.
Salting av Gelmin osten pågår.
Det produseres forskjellige kittmodnede oster – Rokoll, Skjenald, Høvding Sverre Ung, Lagret og XO, Søster Cecilia (med karve), Gelmin (blåost), litt mozarella og stekeost (halloumi). siste tilskudd på stammen er Svoger Bård.
Dere må skjønne at navene på alle ostene har historien i seg. Visste du for eksempel Orkdal var sete for konger?
Sverre Sigurdsson var konge i Norge på slutten av 1100- tallet. Han var birkebeinerhøvding og konge på den tiden da Nidaros var hovedstaden. Han bygde blant annet Sverresborg og gården Gelmin i Orkdal var en av hans kongsgårder. Gelatin var hjemgården hans halvsøster Cecilia, og hun fikk etter hvert gården i gave av sin bror. Sverre overlevde mange angrep, men døde på sitteseng i år 1202, rundt 50 år gammel.
Cecilia Sigurdsdatter var kong Sverres søster, kongsdatter og kongsmor. Født omkring 1150 og oppfostret på gården Gelmin (Gjølme). Hun ble tvunget til å gifte seg med en lagmann i Sverige, men rømte etter hvert tilbake til Gelmin og fikk gården i gave fra sin bror Sverre. Etter noen år giftet hin seg med Bård Guttormsson og fikk sønnen Inge Bårdsen (konge i Norge 1204 - 1217)
.........
Her har Høvding Sverre funnet sin plass på Langbrua landgang som serveres ved Damphuset på Orkanger. Akkompagnert av speket storfe og pølse med Høvding Sverre som en av ingrediensene, laget av lam fra Steindalen Gård som også ligger på Gjølme.
Comentarios