top of page

Lammelår til påske

Jasså det er påskeaften og du har glemt å ta opp lammelåret fra fryseren sier du?


Frykt ei for jeg har løsningen for deg. Så fremt du har oppdaget fadesen i rett tid.


Jeg har vært på besøk hos Inger Karin ved Steindalen gård og fått tak i verdens kanskje beste lammelår. Dette kan du lese om i en annen blogg på siden her. I mitt tilfelle er lammelåret på skarve 1,2 kg men du kan også bruke større lår på inntill 4 kg eller mer, men da kan vi vel knapt kalle det lammelår lengre. Størrelsen på dette låret er perfekt da vi i år ikke kan ha besøk av flere enn 2. Så da rekker dette til 4 -5.


Jeg liker å lage mat så enkelt som mulig. Med færrest mulig ingredienser og minst mulig dikkedarier og oppskrifter. Dette kan du også få lære mere om hvis du følger med framover.


Altså, du har et stk frossent lammelår. What to do?


Jo, du finner fram aluminiumsfolie, salt, pepper noen rotgrønnsaker og smak i form av for eksempel sennep. Jeg har for anledningen brukt en aprikos sennep fra Harm gård på Løkken Verk.


Kutt grønnsaker, smør inn låret med sennep, kvern godt med salt og pepper over. Pakk inn og putt i ovnen på 100 grader. I mitt tilfelle er låret 1,2 kg. Det tar vel ca 5 timer til det er ferdig til servering tenker jeg. Hadde låret vært større, hadde jeg brukt lengre tid. 10 timer kanskje. Prøv deg fram. Har du temperaturmåler er 65 grader perfekt kjernetemperatur. Men kjøttet tåler å ligge lengre enn det jeg oppgir her. Bare sett det i ovnen og kul egget.


Mens du venter kan du jo gå på ski eller drikke øl. Eller begge deler.


Folk er opptatt av tilbehør. Hva er det som passer til ditt og datt? Mitt svar er som oftest : hva liker du da? Her er det bare å Google eller finne inspirasjon på nettet eller i kokebøker. Jeg får nesten all inspirasjon ved å se på bilder.
Men for alle del. Til lammelår er fløtegratinerte poteter magisk. Så en timiansaus fra stekesjyen. Kun tilsatt en boks tomater, tørket timian , kokt opp og jevnet med romtemperert smør. Egentlig trenger du ikke saus fordi låret er så mørt

og saftig at det smelter på tunga. Litt saus får du jo allikevel fra potetene.


Kokte eller ovnsbakte rotgrønnsaker eller en ratatoullie er også godt.


Så mørt at det smelter på tunga.


Sjy og tomater


5 - 6 porsjoner Fløtegratinerte poteter

 • 3 dl matfløte eller kremfløte *fordi det er en boks

 • 1 dl melk

 • 2 båter hvitløk

 • 0,5 ts salt

 • 0,25 ts pepper (20 omdreininger på pepperkverna)

 • ca. 1 kg potet

 • 1 ss smør

 • 1 dl revet hvitost


SLIK GJØR DU

 1. Kok opp fløte i en kjele. Trekk kjelen av platen når fløten koker.

 2. Finhakk hvitløk og tilsett i fløten sammen med salt og pepper. Husk at potetene trekker en del salt, så her kan det være greit å smake til godt.

 3. Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver.

 4. Smør en ildfast form. Legg i potetskiver og hell over fløte.

 5. Stek formen med fløtegratinerte poteter i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

GOD PÅSKE

1 Comment


Funka fjell på rådyrlår og dette🙂 takk for inspirasjon

Like
bottom of page