Heidi og Rune. Det er to herlige mennesker som jeg først ble kjent med i 1999 da jeg fikk den store æren å lage bryllupsmiddagen deres på Kjøra.
Gården Hammerfjeld ligger i Bjørnbetdalen på veg mot Lensvik etter Geita.
Heidi er primus motor i alle påfunn og nyskaping på gården. Vel, ikke alle da. Rune har galskapen inne han også. For å få innblikk i denne, må du komme litt tettere innpå og kanskje få en liten omvisning i området. Det er råd å få seg en utepils og kanskje en knert på turen rundt eiendommen for å si det sånn.
Far og svigerfar, han Elling Kvernmo huskes som ordfører i Orkdal i si tid. Jeg spurte en gang om han hadde tilegnet seg noe nyttig info om vinens mangfoldige verden. Svigerdattera er jo en av landets mest kunnskapsrike innen faget. Vinskribent med blant annet bloggen "iglasset". Artig da vettu å komme inn i en verden der viner ikke har vært den mest brukte festdrikke. Elling sa: " Etter at Heidi kom inn i familien, har jeg lært at det finnes tre typer vin. Rødvin, kvitvin og brennvin". Såpass hadde han engasjert seg i vinens verden, traust Orklending som han er.
Jeg tror det var på 50 års dagen til Rune at jeg ble sittende ved siden av Elling under middagen. Dette var en god del år etter utsagnet sist gang. Jeg kunne ikke dy meg og spurte om han har lært noe mere om vinens verden siden den gang. " Jau" startet han, "det finnes fire typer vin. Rødvin, kvitvin, brennvin og rosevin" .
Vi hadde blitt servert rosévin som aperitiff denne dagen🤣🤣
Heidi er en entreprenør og gründer slik som meg. Beskjeden og trives godt i eget selskap. Samtidig er hun utrolig kunnskapsrik og lynende skarp. Hun kan legge puslespill med, i mine øyne, uendelig antall brikker (33.600 er vel det største hun har) og hukommelse som gjør at hun husker elementer på brikkene og ser hvor de hører hjemme. "Mental trening" - sier hun og tilføyer "og for at huet skal holde kjeft". Jasså du har det sånn du også ja. Konstant støy på hjernen. Jeg kjenner meg igjen. Det er her alle ideene kommer ifra.
Hadde hun fått fritt utløp for alle tanker og idéer, hadde Bjørnbettet vært et tivoliområde med opplevelser av alle slag innen gårdsdrift og produkter. Bra hun har Rune da, som kan dra henne litt ned og faktisk realitetsorientere. Resultatet pr i dag er ganske imponerende.
På gården i Bjørnbetdal'n driver de avl og kjøttproduksjon basert på innkjøpte oksekalver, hovedsakelig NRF.
Se de fargerike vaktelburene!
Det er Heidi selv med litt hjelp fra Rune som har snekret i hop disse kassene. Heidi ingen snekker, men er veldig stolt over kreasjonen. Det sies at noe av det kan være i vater også.
Rune står bak den nyåpnede veien "Egglederen". Dette er navnet på brua som erstattet den bratte trappa opp til rugerommet. Det er her vaktel- og gås eggene ligger klar til klekking. Heidi tar minst en tur om dagen hit for å snu på og stelle med eggene. De levende vesener klekkes ut etter en måneds tid på våren og skal få et godt liv på gården fram mot høsten. Da får de en verdig slutt på livet, i et fint gårdsslakteri, før de forhåpentligvis havner vakkert tilberedt på tallerken hos et av våre spisesteder i Orkland.
Ikke noe vås med gås
Heidi og Rune driver gåseoppdrett med mening. De har Norsk hvit gås og en besetning med Smålensgås. Begge raser er bevaringsverdige raser og kritisk truet. I 2007 var det bare igjen fem besetninger med tilsammen 88 gjess av norsk hvit gås (kilde: Norsk Genressurssenter).
"Vi har ansvaret for å ha en viss minstepopulasjon av denne rasen. Det er ikke meningen å avle frem så mange som mulig, men sikre et genetisk mangfold og fremme dens fortreffelighet til andre som ønsker å ha gås" - sier Heidi, og fortsetter:
"Jeg mener aktiv bruk er den beste bevaringen av genetiske ressurser, og med bakgrunn i det (og en altoppslukende interesse for gås fra min side) har vi bestemt oss for å satse på gås. For å selge slaktet gås må vi ha eget godkjent gårdsslakteri. Så da bygger vi det. Det vil si, vi river ned og Solstad-Bygg bygger opp igjen. Har fått økonomisk støtte av Innovasjon Norge med gode tilbakemeldinger på prosjektet. Det blir veldig moro.
Gås slaktes på høsten, så resten av året skal vi slakte vaktel. Vaktelegg har vi også. Det er veldig moro med vaktler. Artige fugler med temperament og livsglede. Jeg har på sikt lyst til å utvide repertoaret med perlehøne og due, men det har jeg ikke sagt til Rune... "
RUNE ! DU ER HERVED ADVART!
Heidi har WSET Diploma som ligger høyere enn vinkelner-studiet og går mye mer i dybden. Det er heller ikke noe restaurant-fokus på Diploma, det er mer rettet mot forretningsdelen av vinbransjen. Har også 4 år på Master of Wine som er verdens vanskeligste akademiske vinutdanning. Fullførte ikke denne da hun kolliderte med en vegg og måtte ta en time-out.
Høres kjent ut.
Ellers da så holder Heidi på med nytt undervisningsopplegg om sterkvin for vinkelner-studiet på Beverage Academy og oppdatering/nyskriving av en del fagartikler om diverse vinland i Store Norske Leksikon. Så går hun i gang med et fem ukers studie av spansk vin denne våren for å bli sertifisert "Spansk Vin-ambassadør".
Heidi vet tydeligvis ikke at døgnet har flere timer enn 24.
Comments